Asociatia Legendele Neamului Romanesc

Oameni si idei pentru viitor.

Eveniment: Conferinta internationala de advocacy pentru sansa la viata a copiilor cu malformatii congenitale cardiace

Apr
20

Asociatia Legendele Neamului Romanesc sprijina demersurile pentru infiintarea unui Centru de Excelenta in chirurgia cardiovasculara pediatrica in Sibiu, in parteneriat cu Fundatia Polisano.

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Societatea Romana de Chirurgie Endovasculara, British Romanian Chamber of Commerce, Fundatia Polisano, Spitalul de Pediatrie Sibiu, Spitalul European Polisano organizeaza o conferinta de advocacy pentru sansa la viata a copiilor cu malformatii congenitale cardiace, care va avea loc vineri, 20 aprilie 2018, ora 15:00, la Sala Senatului din cadrul Facultatii de Medicina din cadrul ULBS.

Tema conferintei este initiativa unei echipe medicale sibiene sustinuta de parteneri din Marea Britanie si Suedia, de a dezolta la Sibiu un Centru de Chirurgie Cardiovasculara destinat afectiunilor congenitale la copii.

Scopul acestui proiect este de a forma o echipa de specialisti si un Centru de chirurgie cardiovasculara pediatrica sub tutela Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

Se estimeaza ca peste 3000 interventii chirurgicale cardiace sunt necesare anual pentru copiii romani, dar in putinele centre de profil din tara se realizeaza numai 600 operatii. Cei mai multi dintre acesti copii provin din familii defavorizate, care nu au posibilitati financiare pentru a se opera in strainatate.

In 2017, prin aceasta initiativa, au fost deja salvati, prin operatii efectuate la Sibiu de catre echipele mixte britanico-romanesti, peste 50 de copii cu malformatii congenitale grave.

Pentru acesti copii, venirea chirurgilor internationali de top in Romania este o sansa la viata, deoarece capacitatea singurelor doua centre de specialitate existente in tara este depasita, iar in strainatate costul operatiilor ar fi de 5-10 ori mai mare.

Echipele medicale opereaza pro bono si contribuie la formarea echipei medicale romanesti in tehnicile chirurgiei cardiace pediatrice.

“Suntem mandri sa ii primim in Sibiu pe acesti medici exceptionali, care isi dedica timpul si expertiza salvarii inimilor copiilor romani, dar si formarii echipelor medicale locale. Pana in prezent, finantarea operatiilor a fost realizata exclusiv prin donatii si sponsorizari. Avem insa semnale pozitive ca, in viitorul apropiat, vom intra intr-o situatie de normalitate in care costul acestor operatii va fi asumat de Casa de Asigurari de Sanatate. In acel moment, ne vom putea concentra eforturile pe formarea echipelor medicale locale, pentru ca in Romania sa putem dispune de mai multe resurse umane competente in chirurgia cardiaca pediatrica. Indraznesc chiar sa sper ca, pe termen mediu si lung, crearea acestui centru de excelenta cu sprijin international va contribui la limitarea exodului chirurgilor cardiaci romani in strainatate. In prezent, suntem in cautare de parteneri pe termen lung pentru sprijinirea acestui proiect. Cei care doresc sa sprijine financiar aceasta initiativa, o pot face prin donatii in contul Fundatiei Polisano: RO04BRDE330SV97331943300.”, declara Catalina Costache, directoarea Fundatiei Polisano.

www.fundatiapolisano.ro