Asociatia Legendele Neamului Romanesc

Oameni si idei pentru viitor.

News

Calendarul Centenarului Unirii va debuta la 1 Decembrie 2017

Calendarul Centenarului Unirii va debuta la 1 Decembrie 2017

Evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire vor debuta la 1 Decembrie 2017 şi vor continua pe toată perioada anului următor, a declarat joi, la Alba Iulia, în cadrul celei de-a patra dezbateri din seria ‘România Centenară’, şeful Departamentului Centenar, Cristian Videscu. ‘Ne aşteaptă un an greu, dar frumos, pentru marcarea Centenarului, anul 2018, sărbătoarea naţiunii române, care se va desfăşura după un calendar foarte încărcat, un calendar la care noi am început să muncim şi la care toţi sunteţi invitaţi să ne fiţi parteneri, cu propuneri de proiecte, cu iniţiative, cu idei, cu soluţii, chiar şi cu o critică constructivă, un calendar care va demara la 1 Decembrie anul acesta şi va continua pe tot parcursul anului 2018’, a afirmat, în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Universitatea “1 Decembrie 1918”, secretarul de stat.

Videscu a adăugat că parteneri în acest proiect trebuie să fie autorităţile locale, Guvernul, Parlamentul, Academia Română, cultele etc. ‘Nu putem să facem această celebrare dacă noi suntem dezbinaţi. E o perioadă, politic vorbind, dificilă (…) şi care ar fi bine să înceteze şi, cu siguranţă, lucrurile se vor aşeza în perioada următoare şi ne vom putea concentra cu toţii mai mult pe ceea ce vrem să facem pozitiv şi bun’, a declarat şeful Departamentului Centenar.

Prezent la dezbatere, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a subliniat că vrea să se discute ‘aplicat’ despre ceea ce înseamnă Centenar. ‘Eu ştiu că este nevoie de bani, este nevoie de mult efort. (…). Suntem obligaţi să discutăm cum va arăta Alba Iulia în 2018 şi ce se va întâmpla la Alba Iulia’, a declarat edilul, menţionând că autorităţile locale şi Consiliul Judeţean (CJ) Alba au pregătit o serie de documente în acest sens, fiind identificate şi sursele de finanţare.

Primarul consideră că este necesar ca, pentru a marca Centenarul Unirii, să fie ridicat în sfârşit Monumentul Marii Uniri, astfel încât sărbătoarea din 1 Decembrie 2018 să se desfăşoare într-un loc special amenajat în acest sens. ‘Dacă în august nu o să se înceapă lucrările, nu numai la monument, ci şi la Muzeul Naţional al Unirii, dacă nu vor fi deschise finanţările şi dat drumul la lucrări, o să avem în decembrie 2018 un şantier la Alba Iulia’, a spus Hava. Încă din primii ani de după Unire a apărut ideea ridicării la Alba Iulia a unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând chiar bani în acest scop, însă odată cu criza din 1929 a fost abandonat proiectul. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui “monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii, prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

La împlinirea a 90 de ani de la Unire, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia din acea vreme, Andrei Andreicuţ, aprecia însă ca ‘o idee moartă în faşă” construirea monumentului Unirii şi considera ‘neavenită toată tevatura (….) pe seama acestui subiect’. Arhiepiscopul susţinea, practic, că actuala Catedrală Arhiepiscopală din Alba Iulia, cunoscută şi sub denumirile de Catedrala Reîntregirii şi Catedrala Încoronării, “are funcţia constitutivă de monument al Unirii”. În 1993, Primăria Alba Iulia şi Ministerul Culturii au organizat un concurs naţional, câştigător fiind declarat sculptorul Mihai Buculei, cu un monument care ar urma să aibă o înălţime de 22 de metri. Concursul a fost reluat în 2008 şi a dat acelaşi câştigător, iar în 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie.

În cadrul dezbaterii de joi, preşedintele CJ, Ion Dumitrel, a susţinut că în 2018 cel mai important loc în România trebuie să fie Alba Iulia. ‘Dacă este Bucureştiul, este grav’, a opinat Dumitrel. El a spus că autorităţile din judeţ sunt pregătite să organizeze evenimente şi fără sprijinul autorităţilor centrale.

Deputatul PNL Florin Roman a susţinut că trebuie avută o discuţie serioasă pe subiectul Centenarului Unirii. ‘Şi cei dinainte şi cei de acum nu au făcut nimic pentru Centenar. Trebuie să înţeleagă toată lumea că acea Unire (de la 1918 – n.r.) nu este doar a celor din Alba Iulia. (…). Am oferit şi sursele de finanţare, ele există, e nevoie de voinţă politică’, a conchis liberalul, conform Agerpres.

La rândul său, deputatul PSD Ioan Dîrzu a opinat că trebuie prioritizate investiţiile. ‘Nu trebuie să existe dispute politice pe subiectul Centenarului. Prioritatea în investiţii va trebui să se stabilească împreună cu administraţia locală şi cu reprezentanţii guvernului’, a declarat social-democratul. La dezbaterea moderată de rectorul Universităţii 1 Decembrie 1918, senatorul PSD Daniel Breaz, au participat toţi parlamentarii de Alba, o serie de edili din judeţ, oameni de cultură. Seria de dezbateri ‘România Centenară este parte a setului de acţiuni de pregătire a ‘Forumului României Centenare’, care urmăreşte să-i reunească pe reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale, pe cei ai mediului academic şi cultural, precum şi pe cei ai societăţii civile. Obiectivul principal al seriei de dezbateri este semnarea unui Parteneriat pentru Centenar, cu accent pe cultură şi educaţie, între universităţile naţionale, Academia Română şi Guvernul României, care să reprezinte o garanţie pentru obţinerea unor progrese notabile, până la 1 decembrie 2018, în realizarea celor mai importante iniţiative de marcare a Centenarului.

Sursa: www.stiripesurse.ro/calendarul-centenarului-unirii-va-debuta-la-1-decembrie-2017_1180268.html